Bizimle İletişime Geç

Basında Kmb

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş’ten Basın Açıklaması;

Yayınlandı

on

Türkiye kamuoyunun ve sizlerin bildiği üzere; Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu (İMKON) öncülüğünde temel inşaat malzemelerinde yaşanan fahiş fiyat artışlarıyla uzun zamandır topyekûn mücadele edilmektedir. Dünya ekonomisini etkisi altına alan pandeminin sektörümüze etkilerinin farkındayız, fakat bu fahiş fiyat artışlarının sadece pandeminin sektörümüze etkilerinden, enflasyondan ve döviz kurlarından kaynaklı olduğunu söylemek gerçekçi bir tanımlama olmaz kanısındayız.

Türkiye ekonomisinin stratejik sektörleri arasında başı çeken inşaat sektörünü en çok etkileyen girdi maliyetlerine gelen fahiş zamlardır. Milli gelir içindeki doğrudan payı yüzde 5-6 arasında hesaplanan, bununla beraber 200’ü aşkın alt sektör üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle ekonomi içindeki payı yüzde 30’lara ulaşan inşaat sektörü, istihdam açısından da büyük önem arz etmektedir. Sahip olduğu yüksek istihdam potansiyeli ile işsizlikle mücadelede öne çıkan inşaat sektörünün istihdam içindeki payı her ne kadar son yıllarda gerilese de yaklaşık 2 milyon kişinin yani istihdamın yaklaşık yüzde 7’sinin ekmek kapısı olduğu gerçeği göz ardı edilememelidir. Dolayısı ile bugün burada çimento fiyatlarındaki fahiş fiyatlara karşı verdiğimiz mücadele sadece bizim değil ülkemiz ve milletimiz adına gerçekleştirdiğimiz bir hak arayışıdır.

Fahiş zamlarla birlikte inşaat sektöründe yaşanan her olumsuzluk; 200 alt sektörü, milyonlarca tüketiciyi, kentsel dönüşümü, orta ve dar gelirli vatandaşın konuta erişimini, istihdam gücünü ve piyasa istikrarını olumsuz etkilemektedir.

Türkiye’de İnşaat sektöründe kullanılan birçok malzemeye enflasyon ve döviz artışının da üzerinde zamlar yapılmış, özellikle ÇİMENTO sektöründe fahiş oranlara varan zamların yapılması, müteahhitlik sektörü ve kamu yatırım menfaatleri adına artık kabul edilemez seviyeye ulaşmıştır.

İnşaat sektörünün karşı karşıya kaldığı fahiş fiyat artışlarını; başta Ticaret Bakanımız ve diğer ilgili bakanlarımıza defaten aktardık, maalesef fiyatlara yansıyan olumlu bir netice alamadık. Özellikle çimento fiyatlarında yaşanan tekelci fiyat uygulaması ve keyfiyete bağlı zamlar, bardağı taşıran son damla olmuştur. İnşaat sektörünün bugün en büyük sorunu maliyetlerde ortaya çıkan ancak fahiş noktalara ulaşan artışlardır. Yani sektörün sorunu, pek çok sektörün de yaşamakta olduğu gibi girdi maliyetlerindeki artış değil, başta çimento olmak üzere girdi maliyetlerindeki fahiş artıştır.

 

İşte bizim çimento tekeli olarak adlandırdığımız taraf ile mücadelemiz tamamıyla bu fahiş artışlara karşı oluşturduğumuz bir tepki sürecidir ve oluşacak diğer fırsatçılara karşı mücadelemizde her platformda devam edecektir. Ki bunlardan çimento fiyatlarında yaşanan fahiş artışı, aylardır detaylıca ve tüm maliyet kalemlerini, sektöre, imalata, istihdama etkilerini dikkate alarak dillendiriyor ve tüm platformlarda paydaşlarımızla birlikte ifade ediyoruz.

Çimentodaki yıllık fiyat artışı yüzde 200’ler düzeyinde. Bu durum karşısında direnç gösterme ve haklılığımızı ifade etme hakkımızı kullanarak devletimiz ve devlet büyüklerimize duyduğumuz güvenle bir hakemlik çağrısı yapıyor ve desteklerini bekliyoruz.

İnşaat sektörü olarak, son çare en demokratik hakkımız olan “İŞ BIRAKMA VE BOYKOT” hakkımızı son zamanlarda ülkemizin yaşadığı doğal afetlerle mücadele ettiği günlerde baskı aracı olarak kullanmayı uygun bulmadık ve yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen sabrettik. Ancak, sosyal medya ve basın üzerinden mücadelemize devam ederek, özellikle çimento sektörünün fahiş zamları geri çekmesi yolunda verdiğimiz mücadeleye çimento sektörü yeni zamla karşılık vermiş, Türkiye inşaat sektörüne “İŞ BIRAKMA VE BOYKOT” dışında seçenek bırakmamıştır.

Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu olan konfederasyonumuzun (İMKON) yönetim kurulu geçtiğimiz hafta Perşembe günü toplanarak ‘’İŞ BIRAKMA VE BOYKOT’’ kararı alarak, sektörü bu eyleme sürükleyen süreci, bugüne kadar verilen mücadelenin özetini, iş bırakma kapsamını, beklentilerini ve boykot tarihlerini açıklamıştı. Bugün gelinen noktada çimento fiyatları ile ilgili olumlu bir netice alınmamasından dolayı birliğimizi temsilen ülkemizin 41 şehrinde birlik başkanlarımızla birlikte ortak basın açıklaması yapıyoruz. Alınan karar gereği bizlerde bu sürece milletimiz ve sektörümüz adına katkı sunmak için gönülden dâhil olduk.

Sayın Cumhurbaşkanımıza olan güvenimizle buradan ilgili bakanlıklarımıza ve rekabet kuruluna bir çağrı yapıyor ve acilen konuya müdahil olmalarını talep ediyoruz. Doğrudan inşaat sektörünü vuran maliyet artışları dolaylı olarak vatandaşın yaşamını, ekonomik ve mali dengeleri de olumsuz etkiliyor. Şöyle ki;

Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını artırıyor ve vatandaşların ev alma hayalleri belirsiz bir geleceğe bırakıyor. Yükselişe geçen inşaat maliyetleri nedeniyle artan konut fiyatları enflasyonu tetikliyor, Cumhurbaşkanımızın enflasyonla mücadele politikasına zarar veriyor.

Artan inşaat maliyetleri nedeniyle kamuya iş yapan müteahhitler ya işi tamamlayamıyor ya da fiyat artışı talep etmek zorunda kalıyor. Bu da devletin kasasından ya daha fazla para çıkması, ya da bütçe açığının artması anlamına geliyor. Dolayısıyla vatandaşımıza kamu bütçesi ile yapılacak okul, hastane, yol, park, gibi sosyal ihtiyaçları ya gerekenden az ya da yüksek maliyetle yapılacaktır.

Sektördeki bu kontrolsüz fiyat artışları deprem kuşağında olan ülkemizde ve fay hattında bulunan şehrimizde kentsel dönüşüm bekleyen yapı stoğumuzun dönüşümünü yavaşlayacaktır.

İşte inşaat sektöründe yaşananları ve “İŞ DURDURMA” eylemimizle anlatmaya çalıştığımız, tüm platformda bu konuyu irdelememizin sebepleri bunlar. Ve hedefimiz pek çok alana yayılan bu olumsuz etkileri azaltabilmek ve dünya ekonomisinin içinden geçmekte olduğu bu sıkıntılı günlerde ülkemizin ve sektörümüzün bu sıkıntıları en hafif şekilde atlatmasına katkı sunmaktır.

Bu vesile ile hepinize bu süreçte sunduğunuz katkılarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyor. ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN HAKSIZ VE FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINA SESSİZ KALMAYARAK İNŞAATLARIMIZI 24 Eylül tarihine kadar DURDURUYORUZ…

Buradan tüm yetkililere bir kez daha sesleniyoruz!

Türkiye inşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonudur, bu zamana kadar haklı çağrımıza yeteri kadar kulak vermediniz, Türkiye inşaat sektörünün haklı talepleri karşılık buluncaya kadar demokratik şartlarda “BOYKOT “ kararımız sonuç alıncaya kadar yenilenerek devam edecektir.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Okumaya Devam Et
Yorum İçin Tıkla

Basında Kmb

KOCAELİ KONUT SATIŞINDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE!

Yayınlandı

on

  TÜİK verilerine göre 2022 Mayıs ayında Türkiye’de konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107,5 artarken Kocaeli’de bu oran yüzde 124,7 oldu.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayına ilişkin konut satış istatistik verilerini değerlendirdi.

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş; Türkiye genelinde Mayıs ayında 122 bin 768 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107,5 arttı.

Açıklanan verilere göre Kocaeli’de geçen senenin Mayıs ayında 1447 konut satışı gerçekleşti. Kocaeli’de 2022 Mayıs ayında 3 bin 252 konut satışı gerçekleşerek yüzde 124,7 artış ile Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Kocaeli’de 3 bin 252 konuttan 1052’si ilk kez satılırken, 2 bin 200 konutun ikici kez satışı yapıldı. Türkiye genelinde ve Kocaeli’de Türkiye İstatistik Kurumunun 2017-2022 Mayıs satışlarına baktığımız zaman konut satışlarını görmekteyiz.

KOCAELİ GENELİNDE 2017-2022 MAYIS AYI KONUT SATIŞ İSTATİKLERİ

2022

MAYIS AYI

2021

MAYIS AYI

2020

MAYIS AYI

2019

MAYIS AYI

2018

MAYIS AYI

2017

MAYIS AYI

3252 1447 1117 2243 3288 3345

TÜRKİYE GENELİNDE 2017-2022 MAYIS AYI KONUT SATIŞ İSTATİKLERİ

2022

MAYIS AYI

2021

MAYIS AYI

2020

MAYIS AYI

2019

MAYIS AYI

2018

MAYIS AYI

2017

MAYIS AYI

122.768 59.166 50.936 91.937 119.655 116.558

Buna göre 2017/2022 Mayıs ayı verilerine baktığımız zaman Türkiye ve Kocaeli’de satışların 2017-2018 yıllarında ki konut satış rakamlarına yaklaştığımızı söyleyebiliriz. Başkan Keleş; “Konut üretiminde maliyetlerde ki fiyat istikrarı yakalanır ise bu artışların daha da artacağını öngörmekteyiz. TÜİK konut satış istatistiklerini incelediğimizde bu satışların çoğunluğu ikinci el konutlarda gerçekleştiğini rakamsal verilerden gördük. Bizim gayemiz yeni konut üretimi ile hem sektöre hareketlilik getirmek hem de konut arzlığından kaynaklı kira artışlarına dur demek.” dedi.

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYESİ

                                                           KOCAELİ MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI

                                                           OĞUZHAN KELEŞ

Okumaya Devam Et

Basında Kmb

ARTIK KONUT ÜRETİMİNDE BÜYÜK PROREJELER HAYAL OLUYOR!

Yayınlandı

on

Bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerine göre basın açıklamasında bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş; İnşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişler nedeni ile daha önce müteahhitlerin konut üretiminde sıkıntıya girdiğini dile getirmiştik. Maliyetlerin bu denli artması konut üretiminin yavaşlaması ve az konutun olması mevcut konut fiyatlarını doğrudan etkilemektedir. Gelen zamlar sebebi ile müteahhitlerimiz yeni projelerini bekletmek durumunda kaldılar diyen Keleş, Tüik verilerine baktığımızda inşaat maliyet endeksi nisan ayı bir önceki aya kıyasla yüzde 6,12, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106,6 yükseldiğini, aylık bazda malzeme endeksi yüzde 7,47, işçilik endeksi yüzde 1,35 arttı. Yıllık bazda da malzeme endeksi yüzde 133,71, işçilik endeksi yüzde 43,75 artış gösterdi.

Bina inşaatı maliyet endeksine baktığımızda nisan ayından bir önceki aya göre yüzde 6,39, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 103,46 yükseldi. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 7,92, işçilik endeksi yüzde 1,23 arttığını görmekteyiz. Malzeme endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 130,03, işçilik endeksi yüzde 43,52 artış kaydetti.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 5,27, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 117,36 yükseldi. Mart ayına kıyasla malzeme endeksi yüzde 6,1, işçilik endeksi yüzde 1,81 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre malzeme endeksinde nisanda yüzde 145,83, işçilik endeksinde yüzde 44,61 artış gerçekleşti.

Başkan Keleş; Açıklanan verilere bakarsak inşaat maliyetlerindeki zamlar nedeniyle büyük projelerde inşaat sürelerinin çok uzun olmasından dolayı maliyet kontrolünün sağlanamadığını görmekteyiz. Müteahhitler için büyük işler artık büyük risk taşımaktadır. Maliyetleri öngörmenin mümkün olmadığı söyleyen Keleş bu yüzden daha çok küçük projeler yapılmaya başlanacaktır. Proje ve yatırım düşüneceğimize her gün maliyet hesaplar haline geldik. Bugün arsa alıp proje geliştirmek istesek ne kadara mal edeceğimizi ve ne kadara satacağımızı bilmiyoruz. Kocaeli göç alan bir şehir aynı zamanda kentsel dönüşüm bekleyen birçok yapı stoğumuz mevcut. Müteahhitlerimiz yatırım yapmaya çekiniyor. 1 yıl önce 3 bin liraya mal ettiğimiz metrekare inşaatını bu yıl 8-10 bin liraya mal ediyoruz. Malzeme satın alırken vade ve çek konuşmuyoruz, pazarlık yapamıyoruz buna rağmen ürün tedariklerinde sorunlar yaşıyoruz.

Konut üretimin artması hem sektörümüzü hareketlendirecektir hem de konut fiyatlarının normale dönmesini sağlayacaktır böylelikle vatandaşımızın hem konuta erişimi hem de kira artışlarının yükselişi azalarak vatandaşlarımızın konuta erişiminin daha kolay olacağını öngörmekteyiz dedi.

 

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYESİ

                                                            KOCAELİ MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI

                                                           OĞUZHAN KELEŞ

Okumaya Devam Et

Basında Kmb

KOCAELİ MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ OLRAK KOCAELİ BASINIMIZA ZİYARETTE BULUNDUK!

Yayınlandı

on

Kocaeli Müteahhitler Birliği olarak Kocaeli Basınımızın İmtiyaz sahipleri ve Genel Yayın Yönetmenlerine nezaket ziyareti gerçekleştirdik.

Bizleri ağırlayan;
📌DEMOKRAT KOCAELİ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ MEVLÜT SOYSAL
📌EN KOCAELİ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ ENGİN ŞAHİN
📌ÖZGÜR KOCAELİ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ADEM TURGUT
📌BARIŞ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ AYSUN ÖZCAN ERENKAYA
📌KOCAELİ DENGE GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ İLKER AKŞİT
📌STAR KOCAELİ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ SEMREL AŞÇI
📌TV 41 GENEL YAYIN YÖNETMENİ AHMET SEZGİN
📌FİNANS KOCAELİ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ SİBEL ÖZDEMİR

📌ÇAĞDAŞ KOCAELİ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ SADUN ÇETİN
📌KOCAELİ TV YÖNETİM KURULU ÜYESİ TURGAY TÜYSÜZ
📌KIRMIZI KOCAELİ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ERKAN ÜNAL
📌KOZ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ GÖKHAN KARABULUT
📌BAĞIMSIZ KOCAELİ GAZETESİ YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ SEBAHATTİN AYDIN

📌 KOCAELİ PARAF GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ ŞENNUR UZAN YILDIZ
📌MAVİ KOCAELİ İMTİYAZ SAHİBİ MUSTAFA ELBİ
📌 TV262 İMTİYAZ SAHİBİ ERDAL SERTEL VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ FEYZA BİLGE SERTEL
📌KARTEPE GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ NİLAY MERTTÜRK VE HABER MÜDÜRÜ DENİZ KARAMERT

📌 KOCAELİ FİKİR GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ZEYNEP DİLA AKSAN
📌 ÖZGÜN KOCAELİ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ YÜKSEL DEMİRTAŞ VE GENEL YAYIN YÖNETMENİ ABBAS ÇAKAR
📌 KOCAELİ ÇINAR GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ ERGÜN DEMİR
📌 YENİ KOCAELİ GAZETESİ İMTİYAZ SAHİBİ MESUT ŞAHİN
📌GERÇEK KOCAELİ GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ İDRİS ÇELEBİ

Okumaya Devam Et
Reklamlar
Basında Kmb2 yıl önce

KOCAELİ KONUT SATIŞINDA TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE!

  TÜİK verilerine göre 2022 Mayıs ayında Türkiye’de konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107,5 artarken Kocaeli’de bu...

Basında Kmb2 yıl önce

ARTIK KONUT ÜRETİMİNDE BÜYÜK PROREJELER HAYAL OLUYOR!

Bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerine göre basın açıklamasında bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı...

Genel2 yıl önce

BAŞKAN KELEŞ; MÜTEAHHİTLERLERE SESLENDİ!

Kabine toplantısının ardından Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konutta yönelik 3 finansman paketi sonucunda Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş...

Bizden Haberler2 yıl önce

“YILLIK DEĞERLENDİRME VE PLANLAMA PROGRAMI”

Kocaeli Müteahhitler Birliği olarak düzenlediğimiz ‘Yıllık Değerlendirme ve Planlama Programı’mıza katılarak bizleri onurlandıran; kıymetli üyelerimize ve basın mensuplarımıza teşekkürü borç...

Basında Kmb2 yıl önce

KOCAELİ MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ OLRAK KOCAELİ BASINIMIZA ZİYARETTE BULUNDUK!

Kocaeli Müteahhitler Birliği olarak Kocaeli Basınımızın İmtiyaz sahipleri ve Genel Yayın Yönetmenlerine nezaket ziyareti gerçekleştirdik. Bizleri ağırlayan; 📌DEMOKRAT KOCAELİ GAZETESİ...

Genel2 yıl önce

ÜYE ZİYARETLERİMİZ;

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanımız Oğuzhan Keleş ve Yönetim Kurulu üyemiz ile kıymetli üyelerimize ziyaret gerçekleştirerek bayrağımızı takdim ettiler. Üyelerimizin görüş...

Basında Kmb2 yıl önce

Başkan Keleş: İnşaat malzemelerinde KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini istiyoruz

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, her geçen gün artan maliyetler ve güncel ekonomi verileri üzerinden inşaat sektörünün durumuna ilişkin...

Genel2 yıl önce

KOTSİAD BAŞKANI ERKAN GÜL’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİMİZ;

Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanımız Oğuzhan Keleş ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile 3. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiren Kocaeli Tüm Sanayici ve...

Genel2 yıl önce

TBMM GÜNDEMİNDE OLAN “KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VERİLMESİ’NE YÖNELİK DÜZENLEMEYE DAİR TALEPLERİMİZ

TBMM GÜNDEMİNDE OLAN “KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VERİLMESİ’NE YÖNELİK DÜZENLEMEYE DAİR TALEPLERİMİZ İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda...

Genel2 yıl önce

TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ

TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından 17- 19 aralık tarihlerinde...

Trending